I ARA QUÈ? per Marc Yáñez

El primer pas que s’ha de fer és respectar el resultat de les urnes i investir al President Puigdemont, només ell pot ser el candidat. En cas d’esgotar totes les vies I no poder investir-lo, l’únic camí que veig és tornar a les urnes, mai ens han fet por, i no ens ho faran ara.

En cas d’investir a Puigdemont telemàticament, suposo que des del gobierno recorreran al TC i tindrem al Govern bloquejat, però llavors Puigdemont podrà moure’s per Europa ja com a President investit.

És en aquest punt quan hem de denunciar a Espanya davant del TEDH i fer-los actors de la situació de repressió que viu la política catalana.

En quant tinguem President, l’objectiu principal ha de ser tornar la democràcia a Catalunya, això vol dir lluitar i pressionar (encara més) en l’àmbit institucional per alliberar a Jordi Sánchez, Jordi Cuixart, Quim Forn i al Vicepresident Junqueras. Caldrà anar a l’ ONU sí o sí.

A partir d’aquí??

No podem fer com si no hagués passat res. Cada cop, hi ha més gent a Catalunya que creu que la millor solució és la independència.

Segons el CIS, l’any 2001, només el 35% dels enquestats defensava que Catalunya fos un Estat independent.

Vam arribar al 9N del 2014, dia en què els ciutadans de Catalunya van ser convocats a les urnes amb dues preguntes: Vol que Catalunya sigui un Estat? En cas afirmatiu, vol que sigui un Estat independent? Aquesta consulta popular, que alguns la definien com a “pachanga”, “costillada” o que “la van a votar 4 gatos” va rebre una participació: de 2.344.828 de vots (1.897.274 Si, 105.245 No, altres (232.848).

A l’any següent, a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015 (eleccions amb més participació fins llavors) els partits independentistes van sumar 1.966.327 de vots, els partits que defensaven que Catalunya fos sent una comunitat autònoma van sumar 1.608.840 de vots. Per altra banda, CSQEP (Comuns) van sumar 367.613.

Així vam arribar al ’17, concretament l’1 d’octubre, on Catalunya va celebrar un Referèndum d’autodeterminació. Aquell dia, ens va deixar una de les escenes de violència policial més fortes de la història d’Espanya. Tot i això, Catalunya va respondre amb 2.286.217 de vots repartits de la següent manera: 2.044.038 SI, 177.547 No i 44.913 NS/NC.

L’última dada la vam tenir al Desembre del 2017, en unes eleccions imposades per l’Estat espanyol, amb candidats a la presó i el President a l’exili. Amb totes aquestes dificultats, l’independentisme va rebre 2.079.340 de vots. Per contra, el bloc PPSOEC’s va rebre 1.898.371 de vots, i els Comuns, 326.360.

Amb tot això que acabeu de llegir, queda clar quina és l’opció política que té més suports. I per respecte als votants (d’una banda i de l’altre), no podem fer com si no passés res. Això no seria democràtic.

Per fer-ho possible, veig dues opcions: La via unilateral i la del pacte.

Si volem fer-ho unilateralment, crec que hem de treballar primer de tot en sumar majories més clares, i això vols dir “treballar-se” als Comuns i a part dels Socialistes indecisos. Tot I que crec que el 50% +1 et dóna la legitimitat per tirar endavant (com a qualsevol referèndum), no veig que sigui suficient per fer-ho unilateralment.

Fins que arribin aquestes majories (crec que així ho serà), l’escenari pel qual jo opto és, com sempre, la del pacte polític. Des de Catalunya, hem donat la mà nombroses vegades, i ho hem de seguir fent. I que quedi clar, això no vol dir donar cap passa enrere, al contrari. Cada cop que demanem parlar i ens ho neguin, ens donarà encara més legitimitat i ens donarà més majories, que és justament el que necessitem.

Com sempre, estic 100% disponible per opinar amb vosaltres sobre aquest i altres temes, així que espero els vostres comentaris.


2 respuestas a “I ARA QUÈ? per Marc Yáñez

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s