SANITAT PÚBLIC-PRIVADA. per Míriam Nogueras

El sistema sanitari és un instrument que ha ajudat a la cohesió social, i no és patrimoni de ningú. La nostra obligació és mimar-lo, no utilitzar-lo com a arma política.

O per mala fe o per ignorància, molts abanderen el discurs que demonitza tot el que és privat. S’omplen la boca afirmant que el sector privat existeix amb ànim de lucre, però precisament a Catalunya més del 90% del sector privat és un sector sense ànim de lucre. Aquesta és la veritable realitat catalana.

Els mateixos que ens intenten vendre que tot allò privat és dolent, confonen “ànim de lucre” (és a dir, les polítiques del Partit Popular, avalades per Ciudadanos) amb “saber gestionar”.

Respecto aquells que pretenen seguir amb el discurs ideològic per reafirmar que són de l’”esquerra pura”, però els ciutadans de Catalunya tenen molt clar que quan necessiten atenció mèdica gratuïta, la tenen. I això no s’amaga amb discursos demagogs.

Us poso en antecedents. L’any 1990 es va consolidar una llei a Catalunya en la que va quedar molt clar que la titularitat de les institucions sanitàries és pública, i que la gestió és diversa, DIVERSA com la mateixa realitat catalana (fundacions, consorcis,…). Aquesta llei es va pactar entre Convergència i ICV, i després s’hi van sumar la resta. Tenim doncs, un sistema de consens. Un sistema que cal alimentar, fer créixer, modernitzar al ritme del canvi constant a nivell internacional i en definitiva, adaptar al s.XXI, adaptar-lo al canvi, sempre. Però la base de consens hi és, fet que no ocórrer a Espanya. I cal que tots deixem el partidisme i treballem en la millora constant de les institucions, no només Sanitat, sinó TOTES.

Però alguns no han sabut llegir el present, i l’embolic que tenen entre financiació i previsió és preocupant. La majoria compartim el fet que ningú ha d’enriquir-se amb la sanitat de tots. Però no podem tolerar que alguns posin en dubte el sistema sanitari de Catalunya en els termes en els que s’acusa el sistema sanitari espanyol. Perquè els mateixos que així ho fan, confonen i s’equivoquen de debat. La preocupació als països avançats en l’àmbit de la Sanitat, com per exemple Nova Zelanda, Suècia o Alemanya no és pas la titularitat, és l’eficiència dels recursos.

Parlem de com aconseguim més recursos i de com els utilitzem millor. Hem de dotar-nos de més agències independents? Avaluem les polítiques públiques? Fem-ho, però no venguem el “cuento” que a Catalunya s’ha privatitzat la sanitat pública perquè és simplement mentida.

I per acabar, recordar que els mateixos que han nascut per carregar-se l’essència convergent, aquells que basen les seves polítiques en destruir a l’adversari polític i no en construir en el marc de la diversitat, en el seu primer gran concurs de serveis socials a Barcelona, van passar el servei, que durant anys portava oferint una ONG sense ànim de lucre, a Sacyr, Florentino. La casta que ells van dir que farien fora, la van convidar a venir quan aquí ja la teníem fora. És per evitar drames com aquest que nosaltres defensem que a la llei de contractes hi hagi una reserva de contractació al tercer sector sense ànim de lucre.

Fora del micromón polític hi ha milions de ciutadans que esperen de nosaltres menys gesticulació i més rigor.

Visca Catalunya Lliure. Llibertat Presos Polítics.


One response to “SANITAT PÚBLIC-PRIVADA. per Míriam Nogueras

  1. Potser Miriam no hem sapigut mai explicar bé que vol dir la gestió diversa, més didàctica ens hauria ajudat, per exemple com quan dius: “La preocupació als països avançats en l’àmbit de la Sanitat, com per exemple Nova Zelanda, Suècia o Alemanya no és pas la titularitat, és l’eficiència dels recursos.”

    Potser hem de traslladar tot l’argument a aquesta eficiència dels recursos i saber explicar que aquesta eficiència pot ser millorada gràcies a la efectiva la titularitat diversa dels mateixos. Molt d’acord en gairebé tot el que dius.

    Me gusta

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s