PER UN PACTE INTERGENERACIONAL. per Mercè Perea

crop

Avui tenim als pensionistes al carrer indignats. Amb raó.

Primer pel menyspreu del Partit Popular davant les seves reivindicacions ja l’any 2012 quan va imposar el copagament farmacèutic i el “medicamentazo” que suposa una pèrdua de poder adquisitiu des de llavors. El PP els va ignorar.

Segon, pel tracte que reben dia rere dia de membres d’aquesta formació política. Recentment, se’ls va anomenar paràsits. Vàrem arribar a sentir: “hay pensionistas que cobran más pensión de lo que han trabajado”.

Això que podria ser una anècdota, d’algú amb poca sensibilitat, el cert és que té un rerefons amb arrels més profundes. Afirmacions com aquestes pretenen la confrontació generacional.

És cert que escoltem de manera recurrent i despectiva: “els pensionistes cobren més que els joves”; o que “mentre els pensionistes són els que millors condicions han superat la crisi, hi ha un nombre insostenible de nens i nenes i els joves estan patint pobresa”.

Avui està en joc el futur del model de país que volem. El sistema de protecció social i, per tant, pensions dignes, és la garantia de present i de futur de milions de ciutadans. A curt, mitjà i llarg termini. Sense aquesta protecció exposem a elevats riscos de vulnerabilitat als nostres conciutadans al llarg de la seva vida.

La dreta espanyola no dubta en qüestionar el sistema amb una presumpta despesa insostenible per l’entrada de la generació del Baby-boom els pròxims anys. Amb l’excusa de la crisi econòmica, el 2013 Rajoy va imposar una reforma en pensions que les portarà a esdevenir pensions de misèria. En 20 anys la reducció de les pensions pot arribar a ser d’entre un 30 o 40%. I aquest és un risc que sotmet al sistema a una complicada sostenibilitat social. Sense pensions dignes no hi ha projectes de futur per milions de persones.

Però hem d’afegir un nou risc. Quina necessitat hi haurà de mantenir el sistema de pensions públiques si les pensions són paupèrrimes? Cap. El futur que dibuixa el PP amb les pensions públiques aboca a una greu crisi de credibilitat del sistema.

Malauradament, no només tenim aquests riscos. Sense sostenibilitat econòmica no tindrem sostenibilitat social. Ja ho hem dit: necessitem pensions dignes perquè el sistema sigui sostenible socialment. Però no podem oblidar que la sostenibilitat econòmica també és important. El 60% del PIB és el consum privat, en el que el consum dels pensionistes té un pes important. Els 10 anys de crisi han estat una prova. Segons informes recents indiquen que la reducció de les pensions suposarà l’any 2035 la contracció de l’economia, donat que els pensionistes ja no seran només 9,5 sinó 15 milions. Parlem de la pèrdua de més de 750.000 de llocs de treball.

Aleshores: si la reforma en pensions del 2013 i la laboral del 2012 havien de portar la solidesa de l’economia i del mateix sistema de Protecció Social i avui tenim el dèficit més gros històric, 18.800M€; la guardiola tremolant –de 67000M€ el 2011 avui queden poc més de 8000-; una desigualtat rampant de la qual els organismes internacionals estan alertant al govern del PP, sense oblidar l’eleva taxa de pensionistes pobres. Cal preguntar-nos per a què serveixen les reformes del PP si no és per posar en safata al mercat laboral milions d’euros. Parlem de 122.777M€ l’any 2017.

Els socialistes creiem que tots aquests riscos hem de saber assumir-los des de la responsabilitat. També des de la necessitat de garantir un sistema creïble, transparent i solvent. El primer pas ha de ser garantir pensions dignes. Els socialistes ho tenim clar: només l’IPC és capaç de garantir el poder adquisitiu avui. Garantir el poder adquisitiu de present i de futur és un gran pas per generar tranquil·litat i confiança, no només als pensionistes d’avui sinó a les dones, treballadors, aturats i, sobretot, als joves. Ells són els primers que hem de convèncer perquè lluitin amb nosaltres per garantir un sistema de protecció social cohesionador i generador d’oportunitats. Hem de trobar un nou Pacte Intergeneracional que enforteixi la nostra societat. Aquesta és la bandera.


Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s